Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gun Forsander

Barnläkare, Docent, MD, PhD

Parallellt med ett omfattande kliniskt arbete på barnkliniken i Falun inom pediatrisk diabetologi, nefrologi och neonatologi samt allmänpediatrik genomfördes avhandlingsarbetet som utmynnade i disputation 1 december 2000 vid Karolinska Institutet. Jag försvarade då avhandlingen "Clinical Management of Children with Type 1 Diabetes Mellitus. A prospective, randomized psycho-educational intervention trial".

Efter flytt från Dalarna 2003 har jag varit sektorsöverläkare på diabetesenheten på DSBUS fram till nyligen. Under dessa år har verksamheten utvecklats betydligt, ett nationellt och internationellt nätverk har byggts upp och våra patientdata förbättras ständigt. Detta gör att våra patienter har mindre risk att utveckla komplikationer på grund av sin sjukdom. Teamarbetet är viktigt och en hög nivå på omhändertagandet av både det drabbade barnet och dess familj har högsta prioritet; både kliniskt och forskningsmässigt.

Har nu en treårig klinisk universitetslärartjänst som gör att jag får mer utrymme för forskning och undervisning varför den rent kliniska delen av arbetet trappas ner. Jag driver forskning inom prevention samt undvikande av komplikationsutveckling inom diabetesområdet tillsammans med DSBUS´välmeriterade team. Som handledare har jag stöttat tre doktorander fram till disputation. Regionalt har vi ett gott samarbete med övriga pediatriska diabetesenheter samt ett flertal institutioner inom GU och en hel del gemensamma studier har publicerats.

Nationellt är mitt främsta forskningsnätverk BDD, Bättre Diabetes Diagnos. För drygt 10 år sedan bildades denna styrgrupp där jag var en av grundarna med syfte att förbättra klassifikationen av diabetes och därigenom öka möjligheten till riktad vård, alltifrån neonatal diabetes till T2D. Monogen diabetes går senaste decenniet att kartlägga genetiskt på ett helt annat sätt än tidigare och detta mycket tack vare ett nära samarbete med prof A Hattersley i Exeter.

Den övervägande diabetesdiagnosen hos barn och ungdomar i Sverige är T1D men inom ramen för denna diagnos ryms många olika varianter av kliniskt uttryck där det individuella bemötandet kliniskt och forskningsmässigt är väsentligt. Användandet av modern teknologi har avsevärt underlättat diabetes egenvården och kraftigt bidragit till förbättrade resultat, metabolt och psykosocialt. Vår enhet har publicerat forskning kring hur teknik såsom pumpar och CGM kan användas optimalt och fortsatt sådan satsning är väsentlig.

Internationella forskningsnätverk finns inom Sweet Study, ett eu-projekt som nu har övergått till ett varaktigt samarbete för att stärka barndiabetesvården i Europa. DSBUS barndiabetesenhet är ett av de första centra som fick utmärkelsen ”Center of Reference” och som behållit sin ledande ställning under 10 år avseende utfallsmått såsom HbA1c i jämförelse med andra, internationella universitetskliniker.

ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes) är en grundbult för gott, världsomfattande samarbete med kollegor som drivs av samma önskan att förbättra situationen för barn och ungdomar med diabetes. Den ultimata utmaningen är att förhindra sjukdomsuppkomst framgent. År 2013 hölls det årliga mötet i Göteborg med mig och kollega Ragnar Hanås som mötespresidenter.
 

Publikationer

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2004

2003

2001

2000

1998

1997

1996

1995

1991

Kontaktinformation

Gun Forsander

Centrum för pediatrisk tillväxtforskning
Avdelningen för pediatrik
Institutionen för kliniska vetenskaper
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Adress:
Växthuset
Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus
Vitaminvägen 21
416 85 GÖTEBORG

Telefon: +46 (0)31-343 82 47
Mobil: +46 (0)70-404 9405
Fax: +46 (0)31-84 89 52
E-post: gun.forsander@vgregion.se
 

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2016-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?