Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Klampteknik glukos

Euglykemisk hyperinsulinemisk clamp

CLAMP tekniken är en metod som mäter insulinsekretion och resistens. Denna undersökning anses allmänt vara den "gyllene standarden" metod för bedömning av insulinresistens. Metoden används dels för att mäta individens metabolisering av glukos eller insulinkänslighet.
Insulinresistens kan definieras som ett tillstånd där normala mängder insulin är otillräckliga för att bibehålla ett normalt svar t.ex. blodglukos.
Den hyperinsulinemiska clampen kallas också för euglykemisk clamp vilket innebär att en normal glukosnivå i blodet upprätthålls under hela undersökningen.
Undersökningen tar ca 2 timmar. Patienten är fastande, perifer infusionskanyl sätts i vardera armen. I den ena infusionskanylen infunderas insulin, mängden insulin beräknas utifrån patientens kroppsyta och i den andra infusionskanylen infunderas 20 % glukos.
Under insulinclampens första 10 minuter infunderas insulin enligt en speciell beräkning s.k. ”insulintrappa”, och följs därefter av en underhållsdos i 120 minuter beräknat på 80 mU/m2 kroppsyta/min.
Infusionshastigheten av glukos justeras genom att öka eller minska glukosinfusionen var 5:e minut utifrån blodsockermätningar, så att blodsockret hålls på en konstant normal fastenivå (5,0 mmol/L).
Infusionshastigheten av glukos de sista 60 minuterna av undersökningen fungerar som ett mått på individens insulinkänslighet.
En individ som är känslig för insulin kräver större mängder glukos för att hålla glukosnivån normal om individen inte är känslig för insulin så behöver man knappt ge något glukos alls vilket tyder på insulinresistens.
Genom denna beräkning kan man mer specifikt bestämma olika grader av insulinkänslighet hos individen. 

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2012-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gpgrc.gu.se/forskning/forskningsresurser/klampteknik-glukos/
Utskriftsdatum: 2020-05-26