Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Silver Russell

Sjukdom/skada/diagnos
Silver-Russells syndrom innebär bland annat tillväxthämning på grund av minskade mängder tillväxtfaktorer. Tillväxthämningen startar tidigt under fosterlivet och fortsätter sedan i barnaåren. Hos många startar också puberteten tidigare än vanligt, vilket påverkar slutlängden i vuxen ålder. Den ena kroppshalvan är ofta större än den andra och ansiktsskelettet är något avvikande.

Syndromet har fått sitt namn efter den amerikanske barnläkaren Henry Silver och den engelske barnläkaren Alexander Russell som, oberoende av varandra, i början på femtiotalet beskrev de olika symtomen.

Förekomst
Det finns inga säkra uppgifter om hur vanligt Silver-Russells syndrom är. I Danmark är 80 barn och vuxna med syndromet kända. I Sverige, med dubbelt så stor befolkning, känner man endast till drygt 50 personer. Troligen beror detta på att det finns många som inte fått diagnosen fastställd.

Se även                                                                  

Socialstyrelsen

 

 

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2015-02-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gpgrc.gu.se/forskning/forskningsgrupper/syndrom/silver-russell/
Utskriftsdatum: 2020-05-26