Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Könshormon och pubertet

Övergången från barn till vuxen sker under puberteten. Under puberteten blir man inte bara könsmogen, utan då avslutas den process som började under fosterlivet, utvecklingen till man eller kvinna men som tagit paus efter första levnadsmånaderna - året. Under denna tid sker inte bara morfologiska (kroppsliga) förändringar, utan också utveckling av mental och psykisk mognad. De kroppsliga förändringarna innebär för individen en utveckling av sekundära könskaraktäristika, könsmognad och libido. Efter en period av ökad tillväxt (pubertetstillväxtspurten) avslutas kroppslängdstillväxten, men utvecklingen till man eller kvinna fortsätter i flera år efter det man uppnått sin slutlängd. Det tar ca 5 år från pubertetsstarten tills individen har uppnått sin slutlängd. Alla dessa processer styrs indirekt av gonadotropinerna (LH och FSH) från hypofysen. LH- och FSH- frisättningen står i sin tur under kontroll av frisättande peptider (GnRH) från neuron i hypotalamus. Ökning i LH/FSH under puberteten stimulerar testiklar eller äggstockar till produktion av testosteron (androgen), östradiol och progesteron. Det är testosteron bildat av testiklar som omvandlas till östradiol hos pojkar och östradiol som bildats i äggstockar som leder till att tillväxtzonerna i de långa rörbenen stängs, så att ytterligare tillväxt ej är möjlig. Med puberteten sammanfaller ökningen av svaga androgener såsom DHEAS från binjurar. Syntesen av DHEAS från binjurar börjar öka vid 4-6 års ålder och når sin högsta produktion vid 30 års ålder. Dessa hormoner bidrar till utvecklingen av könsbehåring under puberteten eftersom de sammanfaller tidsmässigt. Men, detta är en process som ej styrs av gonadotropinerna (LH och FSH) från hypofysen.

Hos flickor är bröstutvecklingen (som är direkt beroende av östradiol) och ökad tillväxt (indirekt beroende av östradiol som ökar tillväxthormon-insöndringen) de första tecknen på att puberteten har startat. Ett annat tidigt tecken är utvecklingen av könshår (pubesbehåring), som beror på ökad insöndring av testosteron från äggstockar och binjurebark, och andra androgener (androstendion, dehydroepiandrosteron) från binjurebarken. En helt avslutad pubertetsutvecklingen markeras med en avslutad tillväxt och någorlunda regelbundna menstruationer.

Hos pojkar är ökad testikelvolym det första tecknet på att puberteten har startat. Men, för att man skall se effekt på manlig könsdifferentiering (penistillväxt, muskeltillväxt, pubeshår och skägg), behöver testiklarna växa till, innan de kan producera tillräckligt med testosteron. Avslutad pubertet markeras med en avslutad kroppslängdtillväxt. Precis som hos flickor är det östradiol, vilket i huvudsak produceras genom aromatisering av testosteron (i testikel, fett, muskel och målorgan), som förkalkar tillväxtzonerna i benen och omöjliggör ytterligare tillväxt. Hos mannen fortgår maskuliniseringsprocessen kanske upp till 24 års ålder (muskelmassa, röst, skägg, CNS)

De flesta processer som är involverade i fysisk och mental utveckling under puberteten styrs av könshormoner från gonaderna. Därför intar mätningen av könshormonnivåer en så central plats i förståelsen av den fysiska utvecklingen under pubertet och för diagnostik av sjukdomar som påverkar pubertet. Utebliven eller sen, liksom alltför tidig pubertet, kan leda till både mentalt och kroppsligt lidande, och framtida men för den enskilda individen.

Vår forskargrupp har kartlagt serumkoncentrationer av testosteron och östradiol hos barn och ungdomar under pubertetens olika stadier samt utvecklat biologiska referensintervall. Genom att kartlägga det normala sekretionsmönstret, har vi öppnat möjligheten att kartlägga och förstå avvikande könshormonmönster hos individer med olika tillstånd.
De känsliga analysmetoderna och referensmaterialen har även gjort det möjligt att på ett mer fysiologiskt sätt inducera pubertet hos barn. Vår forskargrupp införde den metod som idag är norm i Sverige; att behandla med delar av transdermala östradiolplåster endast under natten. Den stora fördelen jämfört med orala syntetiska östrogener är att den första passage-effekten genom levern undviks och östradiolnivåerna härmar de som finns under spontan pubertet.

 

 Evorelanvisning

  

Klippinstruktioner

Pågående studier:

  • Sambandet mellan könssteroider och tillväxt under pubertet
  • Pubertala störningar
  • Östradiolnivåer före thelarche
  • Ny behandlingsregim för Turner flickor
  • Användning av testosteron som transdermala plåster, gel och intramuskulär injektion under pubertal substitutionsterapi / induktion av pubertet
  • Steroider, pubertet och benmineralisering
  • Puberteten och risk för fetma
  • Sambandet mellan ADH och könsteroidsekretion

 

 

 

 

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2018-02-01
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?