Endokrin status och tillväxthormonbehandling hos barn med syndrom

En majoritet av kända syndrom är associerade med kortvuxenhet utan att barnet är tillväxthormonbristigt, medan man känner till att vissa syndrom har dysreglering i dygnssekretionen av tillväxthormon. I egenskap av nationellt kunskapscentrum för två syndrom, har vi utrett endokrint och följt longitudinellt förändringar i könshormon samt gonadfunktion hos barn med Silver-Russell syndrom respektive Noonan syndrom. Vi har funnit nya genetiska varianter för Noonan syndrom och hur detta påverkar endokrin status och fenotyp.

Vidare har vi studerat effekterna av tillväxthormonbehandling, pubertetsutveckling samt hur dessa påverkar uppnådd slutlängd på basen av genetisk potential hos individer med dessa syndrom. Vi har presenterat preliminära data från Silver-Russell syndrom, där alla patienterna har en god tillväxtrespons av hormonbehandling fram till pubertet men under puberteten bromsas hastigt tillväxten in med rejält påverkan på slutlängd hos hälften av studerade patienterna. Sammanställning av longitudinella förändringar i tillväxtfaktorer,
könshormon och binjurehormon samt dynamiken i pubertetsspurt och skelettåldersutveckling pågår.

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2017-09-17