Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

TODS - Teenagers on Diabetes Sweden

Sammanfattning                                                                                

En nationell preferensstudie om situationsdrivna svårigheter att kontrollera diabetes hos ungdomar med T1D, Typ 1 Diabetes

Tonåringar med T1D riskerar av både fysiologiska och psykosociala skäl ha en sämre metabol kontroll än individer i andra åldersgrupper. Registerstudier visar att markörer för blodsockerkontroll tyder på en ökad komplikationsrisk, särskilt i övre tonåren. Det sk metabola minnet gör att en urspårad blodsockerbalans under dessa år adderar en påtaglig risk långt upp i åren även om situationen blodsockermässigt förbättras i vuxen ålder. Det är därför väsentligt att finna vårdmodeller som bättre tillgodoser denna åldersgrupps behov.

Syftet med TODS studien var att utveckla och genomföra en nationell, webbaserad enkätstudie för att efterhöra tonåringarnas “drivers and barriers” för en optimal diabetes egenvård och vilket stöd de anser vara bäst från familj och av diabetesprofessionen. Målgruppen för studien var alla tonåringar i Sverige med T1D, födda 1996,1997 och 1998, dvs 15-17 år gamla vid studiens genomförande.

Med stöd av denna undersökning kan sedan ett nationellt vårdprogram utformas, specialanpassat för tonåringars speciella behov, också i genderperspektiv. En “Willingness-to-pay”-del har inkluderats i studien vilket aldrig tidigare gjorts i denna patientpopulation. Detta innebär en viktning av olika insatsers betydelse enligt individens uppfattning för att underlätta diabetes egenvården.

Studien som genomfördes 2013 har i posterform och som muntlig presentation diskuterats på flera internationella möten och två artiklar är nu submittade för publikation. Arbete med ytterligare två artiklar pågår.
 

Huvudman
Gun Forsander

Medarbetare

  • Ulf Samuelsson
  • Mette Bögelund
  • Josephin Haas
  • Claude Marcus

 

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2016-09-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?