Organizing Person-Centered Care in Paediatric Diabetes: Communication, Decision Making, Ethics and Health

Sammanfattning

Denna studie ingick i vårt samarbete med GPCC (Gothenburg Person Center Care). Med stöd av regeringens strategiska satsning på vårdforskning bildades den 1 januari 2010 Centrum för Personcentrerad Vård vid Göteborgs universitet som är ett tvärvetenskapligt centrum till vilket forskare från nästan alla Göteborgs universitets fakulteter är knutna.

Vi har i vår del av GPCC-Diabetes utarbetat en handlingsplan för personcentrerat stöd i diabetes egenvård för tonåriga immigrantpatienter och deras familjer. Vi har byggt upp en satellitmottagning på Angereds närsjukhus och efter teamutbildning överfört patienter 4-18 år som bor i närområdet dit. Syftet med studien var att erbjuda en vård som optimalt tar hänsyn till personliga och familjeindividuella behov, också avseende kulturella, språkliga och etniska förutsättningar. Angeredsmottagningen är nu en etablerad mottagning men fungerar i ett fortsatt nära samarbete med barndiabetesmottagningen på DSBUS.

Studien har inneburit ett multidisciplinärt samarbete och har gett underlag för ett antal publikationer under följande övergripande rubriker: Ungdomars perspektiv baserat på risk, risktagande och behov vid T1D ;Vårdtagares upplevelse av vården vid T1D, med särskild inriktning på hur ungdomar med annan etnisk, kulturell och språklig bakgrund än den svenska uppfattar sin situation; Vårdgivares uppfattning om den vård som erbjuds ungdomar med T1DM med särskild inriktning på ungdomar med annan etnisk, kulturell och språklig bakgrund än den svenska; Delat beslutsfattande i pediatrisk diabetes; etik, ansvar och hälsa.

Huvudman

Medarbetare