Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Cellförlust vid dibetesdebut, Cell-Diab

I samarbete med prof Olle Korsgren, Uppsala, har vi startat en studie för att undersöka cellförlust i pancreas i samband med diabetesdebut hos barn. Den klassiska uppfattningen är att en autoimmun process leder till selektiv betacellsförstörelse som successivt leder till total betacellsförlust. Nyare forskning ger oss anledning att ifrågasätta denna teori. Vi undersöker på ett speciallaboratorium utomlands cellförlustmarkörer i perifert blod hos 20 nyinsjuknade barn 7- 18 år med motsvarande andel matchade, friska kontroller. Vi studerar också perifert blod från 10 barn med kort diabetesduration, 3-6 månader, med motsvarande undersökningsmetod.
Parallellt tar vi anamnes via validerade formulär på upplevda mag-tarmsymtom under det senaste halvåret före diabetesdiagnos.

Studien som är av pilotkaraktär är nu avslutat avseende inklusionsdelen och bearbetning av data pågår. En större RCT-interventionsstudie (AIDIT) planeras att starta under första halvåret 2018 med syftet att åstadkomma maximal betacellsvila under första året efter diabetesdebut och därigenom åstadkomma bevarande av den endogena betacellsmassan.

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2018-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?