Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tvärsnittsstudie av unga vuxna kvinnor med Typ 1-diabetes avseende kroppssammansättning och bentäthet

Denna studie görs i samarbete med docent Diana Swolin Eide m fl.
Syftet är att undersöka om unga individer med diabetes typ 1 har en lägre bentäthet än friska kontroller. Det är väl känt att diabetessjukdomen ger en starkt ökad risk för mikro- och makroangiopati. Ett hittills tämligen outforskat område är hur diabetessjukdomen påverkar bentätheten, skelettets mikrostruktur och skelettutveckling under ungdomsåren men det är klart visat att det finns en kraftigt ökad frakturrisk hos vuxna patienter med diabetes, såväl vid typ 1 som typ 2 diabetes.
Vi avser att undersöka om skelettets mikrostruktur är påverkat och dess relation jämfört med kroppssammansättning, diabetsduration samt metabol kontroll. Projektet genomförs som en tvärsnittsstudie av ca 25 unga kvinnor i åldern 19-27 år som haft typ 1 diabetes i minst 10 år. Dessa jämförs med friska kontroller avseende kroppssammansättning och bentäthet. Primär frågeställning: Har unga vuxna kvinnor med typ 1 diabetes en lägre bentäthet än friska kontroller? Sekundära frågeställningar: Hur många patienter har osteopeni respektive osteoporos vid undersökningen? Skiljer sig den kortikala resp. trabekulära komponenten i benet jmf med kontroller? Finns samband mellan bentäthet och metabol kontroll? Finns det ett samband mellan duration av diabetes och bentäthet, oavsett glykemisk nivå, mätt som HbA1c?

Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2018-11-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?