Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Centrum för pediatrisk tillväxtforskning

Vid Centrum för pediatrisk tillväxtforskning utreds, behandlas och bedrivs forskning kring tillväxt, endokrina rubbningar, pubertet, diabetes, fetma och metabolism hos barn. Barns hälsa, tillväxt, utveckling och mognad från födelse till uppnådd vuxenålder står i fokus.

Vision

Vara ledande och pionjär inom barnendokrinologi, diabetes och metabolism när det gäller vård, forskning och utbildning avseende den växande individen.

Verksamhetsidé

Genom att skapa ett modellcentrum för integrerad vård, forskning och utbildning inom endokrinologi, diabetes och metabolism, kunna producera forskningsresultat som bidrar till förstklassiga vårdprogram för den växande individen och ta tillvara på livskvalitetsaspekter och patientperspektiv.
 

Vår verksamhet

Inom Växthuset bedrivs tvärvetenskaplig och långsiktig forskningsverksamhet i och nära samarbete med andra institutioner och företag i och utanför Göteborg och även internationellt.

Sådana exempel på samarbete är monitoreringskompetensen i kliniska prövningsgruppen i nationella barncancerstudier och tillväxthormonstudier, nationellt och internationellt consensusarbete kring syndrom såsom Turner, Noonan, 22q11 och Silver Russell. Här ligger också det Nationella registret för tillväxthormonbehandling hos barn. Diabetesverksamheten har ett brett internationellt samarbete och är utnämnt som europeisk "Center of Reference". Här finns också nationella koordinatorn för den första barnstudien om fetmakirurgi, så kallade AMOS.

Vi har utvecklat:

  • Nationella tillväxtkurvor
  • Ultrasensitiva laborationsmetoder anpassade för barnendokrinologi
  • Validerade prediktionsmodeller för respons på tillväxthormonbehandling
  • Referenser för häl-DEXA och DEXA
  • Automatiserad metod MR bukfett för förskolebarn
  • Internationellt instrument för livskvalitetsmätning hos barn
Sidansvarig: Lena Lehto|Sidan uppdaterades: 2016-10-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?