Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Disputation Kerstin Allvin, avdelningen för pediatrik

Nyhet: 2020-02-18

"Sex steroids, IGF-I, and vascular morphology from birth to adulthood in individuals born small for gestational age".
Tid: måndag den 2 mars 2020 kl. 09:00 - 11:30. Lokal: Föreläsningssal Tallen, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, Göteborg.
Opponent: Anders Juul, Department of Growth and Reproduction, University of Copenhagen, Denmark.
Betygsnämnd: Anders Elfvin, Elisabet Stener-Victorin och Åsa Tivesten.
Huvudhandledare: Jovanna Dahlgren.
Bitr handledare: Carina Ankarberg Lindgren och Aimon Niklasson.
 

En kort sammanfattning:

Individer födda små för tiden har annorlunda könshormonprofil
Barn födda små för graviditetsålder har ökad risk för medicinska komplikationer som blodsockerfall eller gulsot redan under nyföddhetsperioden. Som vuxna har de en ökad risk att utveckla hjärtkärlsjukdomar och insulinresistens, och forskarna vet inte riktigt varför.
- Vi saknar fortfarande kunskap om hur steroidhormoner, och mer specifikt könssteroider som androgener och östrogener, påverkas hos dessa individer. Vi tror att en förändrad hormonprofil skulle kunna bidra till utvecklingen av hjärt-kärlsjukdomar, säger Kerstin Allvin, som kliniskt arbetar som överläkare vid Neonatalenheten, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Hon har studerat två grupper av individer födda små för sin graviditetsålder. Den ena gruppen bestod av barn födda måttligt och lätt för tidigt, och de studerades från födelsen upp till ett års ålder. Den andra gruppen bestod unga vuxna män födda små för graviditetsåldern. Sammanfattningsvis visade forskningen att individer födda små för graviditetsåldern har en annorlunda könshormonprofil, och den ser olika ut vid olika åldrar, jämfört med individer som fötts normalstora. Det verkar dessutom finnas en viss variation mellan flickor och pojkar.
- Det är svårt att uttala sig om vad våra fynd kommer att ha för betydelse. Det behövs longitudinella studier för att undersöka om dessa förändringar är bestående och av vikt rent medicinskt.
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2016-10-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?