Prins Daniel besökte Centrum för pediatrisk tillväxtforskning i Göteborg

Nyhet: 2017-05-03

Torsdagen den 27 april 2017 besökte prins Daniel Växthuset på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Förutom kliniskt arbete med barnendokrinologi, diabetes och obesitas, huserar här Centrum för Pediatrisk Tillväxtforskning, Tillväxtlaboratoriet samt Gothia Forum Barn.

Målet med eftermiddagen var att samtala om konsten att växa upp hälsosamt och vilka friskfaktorer vi idag känner till.
Dialogen var familjär med de fem forskarna om hur barns hälsa kan förbättras och hur kungafamiljen kan bidra.
Prins Daniel visade stort engagemang och beskrev arbetet med kronprinsparets satsning på Gen Pep.
Josefine Roswall inledde med att beskriva vad man menar med barns hälsa och visade på resultat från Hallandsstudien där barn följts från födelsen till skolåldern med tillväxt samt provtagning på bröstmjölk, tarmflora och blod.
Jenny Kindblom beskrev trender över tid och studierna GOOD respektive BEST.
Gabriele Eiben föreläste om det förebyggande arbetet med forskningsstudierna Idefics och I Family.
Yun Chen beskrev den tuffa miljö dagens skolungdomar växer upp i och på vilket sätt all den stress de utsätts för påverkar metabola syndromet.
Jovanna Dahlgren sammanfattade forskningsläget med att ge goda råd för gott leverne.
Övriga deltagare: Elin Annwall, Lovisa Sjögren och Johan Tegel.